De stageopdracht van KJ-Youri

Youri loopt sinds februari bij ons in Veghel stage. Elke dag trotseert hij weer en wind op zijn elektrische fiets vanaf Heeswijk-Dinther. Want deze ontwikkelaar-in-opleiding heeft een klus te klaren. Een man met een missie: het ontwikkelen van een websocket package. Een wat!? Ja.. leg dat maar eens eenvoudig uit Youri.

Youri aan het woord:

Haha, ik ga mijn best doen. Websockets klinkt als iets ingewikkelds, maar het is eigenlijk erg simpel en zit in erg veel dingen verwerkt die we dagelijks gebruiken. Een websocket zorgt voor een real-time connectie tussen de server en de client. Denk bijvoorbeeld aan sportuitslagen of een nieuwsoverzicht dat je automatisch van real-time informatie voorziet zonder dat je de pagina hoeft te verversen.

Nu ben ik een package aan het ontwikkelen waar alle ontwikkelaars van KJ gebruik van kunnen maken om nog gemakkelijker de gebruikers van de software te voorzien van real-time informatie.

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Nou, bijvoorbeeld bij voorraadbeheer kan de voorraadmodule (met behulp van de websocket) onmiddellijk de verkoopmodule waarschuwen en op de hoogte stellen van de nieuwe voorraadstatus.

Maar hetzelfde principe kan ook werken wanneer een klant zelf een nieuwe order plaatst. De ordermodule kan dan de voorraadmodule onmiddellijk op de hoogte stellen van de nieuwe order. Zodat de voorraadniveaus automatisch kunnen worden bijgewerkt. Alles kun je dan met elkaar verbinden met real-time informatie. Dat bespaart tijd en voorkomt problemen.

Was je al eerder met websockets bezig?

Tijdens mijn opleiding ICT op het Fontys in Eindhoven hebben we daar de basis van gehad. Maar dit is echt van een ander niveau en dan moet er ook nog veel gebeuren om het allemaal goed te laten werken hoor. Maar dat vind ik ook gaaf om mee bezig te zijn tijdens mijn stage. En als ik vragen heb kan ik bij alle KJ-ers terecht. Dus dat is top!

Ben je buiten het school en werk ook veel met ICT bezig?

Nee eigenlijk niet haha. Werk is werk en vrije tijd is vrije tijd. Filmpje kijken. Beetje gamen. Gitaar spelen. Of voetballen met mijn vrienden bij VV Heeswijk 9. Mooi man. Hard werken maar ook veel plezier maken. Maar eerst mijn stage positief afronden bij KJ Software. Ik heb nog een paar maanden en er moet nog veel gebeuren. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit op deze manier helemaal goed gaat komen!

Youri van der Loo