De drie meest gemaakte fouten bij het ontwikkelen van maatwerk software

In de 15 jaar dat we maatwerk software ontwikkelen, hebben we veel voorbij zien komen. Projecten die een gigantisch succes werden en waar we nog steeds aan doorontwikkelen. Maar ook projecten die minder uit de verf kwamen. Terugkijkend ging het vaak op dezelfde onderdelen mis. De drie meest gemaakte fouten hebben we op een rijtje gezet.

1. Geen helder einddoel voor ogen

Het ontbreken van een helder einddoel is de meest gemaakte fout bij het ontwikkelen van maatwerk software. Als het einddoel niet helder is, weet je niet waar je naartoe ontwikkelt. Concreet: waar staat je bedrijf over 5 of 10 jaar? Hoe ziet je proces er door de jaren heen uit? Welke activiteiten ga je automatiseren? En wat levert dit je per jaar op? Een helder einddoel is de eerste stap naar een succesvol maatwerk software project.

2. Starten van een gigantisch project

Als je einddoel helder is, zie je waarschijnlijk een gigantisch project voor je. Dat klopt ook. En daar zit de uitdaging. Want terwijl het einddoel helder is, gaat de weg ernaar toe regelmatig veranderen. Je bedrijf staat namelijk nooit stil. Je denkt tien stappen vooruit, dus de oplossingen die je nodig hebt, veranderen snel. Succesvolle softwaresystemen ontwikkel je daarom stap-voor-stap. Van mini-project naar mini-project. Steeds een stap dichter naar het einddoel. Maar altijd een ontwikkeling die op dat moment effectief en efficiënt is. Welke ontwikkeling levert op dit moment het meeste op? Dát is vaak de volgende stap. Een samenwerking met tussentijds contact is daarom cruciaal.

3. Weinig tussentijds contact en planningsbewaking

Dat is dan ook de derde meest voorkomende fout bij het ontwikkelen van maatwerk software. Weinig tussentijds contact en planningsbewaking. Door tussentijds onvoldoende de ontwikkelingen te bespreken, zit je in no-time op een andere golflengte. Hetzelfde geldt voor de planningsbewaking. Liggen we nog wel op koers? Of blijken zaken toch anders in elkaar te zitten dan verwacht? Garantie voor 100% aandacht klinkt dan ook leuk, maar is bij het ontwikkelen van maatwerk software écht een vereiste. Alleen samen maak je van maatwerk software een gigantisch succes.

Start dus met een helder einddoel voor ogen. Hak de weg ernaar toe in kleine stukjes. Stap-voor-stap met mini-projecten. En houd tussendoor veel contact en bewaak de planning. Heb je daar vragen over of benieuwd naar de kansen binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met Sem. Hij komt graag langs om elkaar te leren kennen en helpt je graag op weg.