Maatwerk Software of Standaard Software?

Wat zijn de verschillen tussen maatwerk software en standaard software? Wat zijn de voordelen? En hoe weet je welk type software beter bij jouw organisatie past. In het artikel lichten we de voordelen (én nadelen) van maatwerk software en standaard software toe. Na het lezen weet je beter wat de verschillen zijn en welk type software op die moment beter bij jouw organisatie past. Lees verder.

Wat zijn de verschillen tussen maatwerk software en standaard software?

Het belangrijkste verschil

Maatwerk software wordt specifiek voor jouw organisatie ontwikkeld. Vaak omdat er geen standaard software is die aan je wensen voldoet. standaard software speelt in op standaard-wensen. Dat zijn alleen niet altijd ál je behoeften, waardoor je jouw organisatie aan de software moet aanpassen. In beide situaties maak je gebruik van software, maar in essentie is het precies het tegenovergestelde. Waar maatwerk software zich aan jou ideale proces aanpast, ligt standaard software vast. En dat heeft allebei voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van standaard software?

De voordelen

Vaak is standaard software bewezen en doorontwikkeld in jouw branche. Het geeft je meestal een lage instap en je kunt meteen starten met het gebruiken van je software. Plug-and-play. Meteen aan de slag.

De nadelen

Daar staat tegen over dat je jouw organisatie én processen meestal moet aanpassen aan het standaard software pakket. Is dat verkeerd? Niet perse. Vaak werkt een standaard software in de praktijk wel minder efficiënt én lekt er daardoor geld weg. Loop je tegen beperkingen aan? Dan kunnen deze niet aan de software worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen tussen systemen waarmee je e.e.a. kunt automatiseren.

Voor- en nadelen van maatwerk software?

De nadelen:

De instap van maatwerk software is hoger dan bij standaard software. Plug-and-Play is er ook niet bij, doordat de software specifiek voor jouw organisatie ontwikkeld wordt.

De voordelen:

Doordat de software specifiek voor jouw organisatie ontwikkeld wordt kun je jouw onderscheidend vermogen vastleggen in de software. Alles is mogelijk. En nog mooier, alles valt te automatiseren (zoals terugkerende werkzaamheden) waarmee je structurele kosten bespaart.

Bij KJ hebben we het volgende motte: elke euro die je in maatwerk software investeert, moet binnen een jaar twee euro opleveren. Dan wordt het interessant.

Welk type software past op dit moment het best bij mijn organisatie?

Vaak zien we dat organisaties voor maatwerk software kiezen als ze tegen beperkingen aan lopen in het huidige software pakket. Of wanneer in de zoektocht naar standaard software geen pakket gevonden kan worden dat aan alles wensen en behoeften voldoet.

Als je dat herkent is de kans groot de maatwerk software goed bij jouw organisatie past. Vind je een standaard pakket dat aan al je eisen voldoet? Dan is dat zeker een interessante optie.

Het is dus vooral belangrijk om op een rijtje te zetten waar jouw software aan moet voldoen. Heb je daar vragen over? Neem dan contact op met Sem. Hij helpt je graag verder en is een eindbaas in het samenstellen van jouw ideale software. En precies daar zit de winst.