Excel versus Maatwerk Software

Wat maakt dat vele van ons werken in Excel? Wat zijn de voordelen van Excel overzichten? En hoe komt het dat grotere bedrijven hier minder gebruik van maken? In dit artikel leggen we uit hoe het komt dat vele van ons in Excel overzichten werken en wat de voordelen van Excel zijn. Daarnaast laten we zien waarom bedrijven de overstap naar maatwerk software maken en van welke voordelen ze hierdoor profiteren.

Waarom maken we gebruik van Excel overzichten?

Bijna iedereen kent en gebruikt Excel omdat het standaard bij het Office pakket zit. En eerlijk is eerlijk: Excel werkt top! Je kunt relatief snel en eenvoudig mooie overzichten maken met complexe formules.

Toch merken veel bedrijven al snel dat Excel ook zijn beperkingen heeft. Zo ontbreekt een data-integratie en moet je de data telkens zelf toevoegen. Het is niet alleen arbeidsintensief maar ook onmogelijk om op te schalen. “Wil iedereen de order-sheet even afsluiten, ik moet een nieuwe order toevoegen”

In no-time komt management vaak tot de conclusie dat het anders moet. En dat kan, met maatwerk software!

Maken alleen grotere bedrijven gebruik van (maatwerk) software?

Wat veel mensen niet weten is dat niet alleen grotere bedrijven gebruik maken van maatwerk software. Juist kleinere bedrijven met grote ambities maken gebruik van maatwerk software.

Elk groot bedrijf begon ooit klein. Met data-integratie en automatiseringen besparen deze bedrijven vaak veel tijd en kosten. Zo hebben ze in een hand omdraai de juiste inzichten voor hun neus. En het belangrijkste van allemaal.. het maakt de business schaalbaar.

De organisatie is niet meer afhankelijk van Jan die het aantal orders in moet typen op een manier die hij alleen kent. Of van Piet, die donderdag vergeten is zijn nieuwe versie van het Excel document te uploaden. Dat is verleden tijd. Op elk moment van de dag heb je een live overzicht, krijg je van het systeem meldingen waar je aandacht aan verdeeld moet worden of waar budgetten worden overschreden.

Een maatwerk portaal doet vaak al wonderen. Lees de ervaringen van bijvoorbeeld Edufax.

Excel is dus een prima programma voor particulieren of bedrijven met kleine ambities.

Zijn de ambities groter? Dan is de stap naar maatwerk software op korte termijn vaak zinvol. De praktijk leert dat bedrijven met maatwerk software sneller hun grote ambities waarmaken. Aan de ene kant doordat er een minder arbeidsintensief en foutgevoelig proces is. En aan de andere kant omdat de organisatie minder afhankelijk is en hierdoor schaalbaar wordt.

Ben je benieuwd wat maatwerk software voor jouw organisatie kan betekenen? Maak dan een afspraak met Sem voor een kennismakingsgesprek. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt het al snel duidelijk of, en zo ja op welke manier, maatwerk software een toevoeging kan zijn voor je organisatie. Je kunt Sem bellen via +31 (0)413 – 74 74 74 of mailen via sem@kjsoftware.nl