“Het maatwerk software systeem maakt
voor ons écht het verschil!”

Alexander Willems, Finance director TVR Zwembaden

“Het maatwerk software systeem maakt
voor ons écht het verschil!”

Alexander Willems, Finance director TVR Zwembaden

TVR Zwembaden?

Produceert zwembaden in vele vormen en maten. De zwembaden zijn niet alleen functioneel, maar ook een kunstwerk op zichzelf. De prachtige ontwerpen, hoogwaardige materialen en afwerkingen, trekken zeker de aandacht. En dat brengt extra uitdagingen met zich mee.

Want hoe giet je het produceren van maatwerk zwembaden in een standaard proces als je groeit? Met maatwerk software natuurlijk!

TVR Zwembaden?

Produceert zwembaden in vele vormen en maten. De zwembaden zijn niet alleen functioneel, maar ook een kunstwerk op zichzelf. De prachtige ontwerpen, hoogwaardige materialen en afwerkingen, trekken zeker de aandacht. En dat brengt extra uitdagingen met zich mee.

Want hoe giet je het produceren van maatwerk zwembaden in een standaard proces als je groeit? Met maatwerk software natuurlijk!

Een standaard proces voor
maatwerk zwembaden

Alexander Willems, Finance director TVR Zwembaden vertelt daarover: Dat was de uitdaging. Onze zwembaden blinken uit in maatwerk. Bijna elke wens van onze dealers kunnen we waarmaken. Alleen is het belangrijk te beseffen dat elke keuze die je maakt, invloed heeft op het totale bad. Als je daar een fout in maakt kan dat grote impact hebben op de klanttevredenheid, zorgen voor discussies bij de klant en ook zorgen voor onrust in de organisatie.

Daar wilde we stappen in gaan maken. Dus besloten we om te digitaliseren en voorwaarden vast te leggen in maatwerk software. Via mijn collega Reg kwamen we in contact met Bart Kablau van KJ Software.

Klinkt als een mooie uitdaging!

Bart Kablau van KJ Software: toen Reg belde had ik al snel door dat dit een mooie uitdaging zou worden. In een ideale situatie zou de dealer het zwembad configureren, automatisch een offerte genereren en bij goedkeuring de bouwtekening direct gemaakt worden door de software. Op die manier verwijder je alle ruis uit het proces.

Maar zoals Alexander al zei is dat niet eenvoudig, want bij het samenstellen van een bad maak je veel keuzes die bijna allemaal invloed op elkaar hebben. Daar komt nog eens bij kijken dat je niet wilt dat de software je gaat beperken. Flexibiliteit is essentieel om steeds slimmer te worden en nieuwe mogelijkheden door te kunnen blijven voeren.

Het moest dus een configurator worden waar TVR zelf voorwaarden aan toe kon blijven voegen. Waarna automatisch een offerte en bouwtekening volgde. Challenge accepted.

Een blauwdruk als eerste stap

Bart vertelt verder: In zo’n proces is het maken van de blauwdruk de eerste stap. Hierin hebben we duidelijk met TVR Zwembaden de structuur van de software omschreven en besloten uit welke elementen en modules de software zou moeten bestaan.

Toen dat op papier stond en we allemaal akkoord waren, konden we starten met ontwikkelen. Een gave klus, waar ook TVR Zwembaden aan de slag moest. Want zij moesten natuurlijk de voorwaarden aanleveren.

Een gigantisch waardevolle klus

Reg vertelt: dit was ook voor ons een gigantische klus, omdat alle kennis van de organisatie in de software moest worden ingebed. Van eenvoudige voorwaarden zoals de afmetingen van het zwembad tot complexere zaken zoals bijvoorbeeld de plaatsing van skimmers, die afhankelijk zijn van andere keuzes. Het maken van maatwerk zwembaden biedt zo-veel mogelijkheden die elkaar beïnvloeden.

Na ruim een half jaar hard werken hebben we nu software die ons helpt steeds slimmer te worden. Aanvankelijk begonnen we met 50 voorwaarden en controles, nu zijn dat er al meer dan 600. Hierdoor maken we minder fouten en als er ooit iets tussendoor glipt, leggen we het daarna vast in de software zodat het niet nog een keer kan gebeuren. Dat werkt super!

En met 2d configurator!

Bart vertelt: als consument wil je natuurlijk zien wat je koopt. Een configurator in de software mocht dan ook niet ontbreken. Aangezien geparametiseerd tekenen in AutoCAD niet onze specialiteit is, gingen we op zoek naar partner. Deze vonden we in Evert-Jan Oskam. Met al zijn ervaring had hij echt een toegevoegde waarde in dit project. Evert-Jan liet ons en TVR zien hoe we de baden nóg slimmer in de software konden opbouwen. Dat heeft hij perfect doorvertaald naar de configurator, zoals je in de afbeelding kunt zien. Echt top!

Impact tot de max

Alexander vertelt: Het is bijna niet voor te stellen wat voor impact de nieuwe software op onze organisatie heeft. Onze dealers kunnen nu zelf met de klant het zwembad samenstellen. E-mails over de mogelijkheden, prijzen en discussies over (onduidelijke) afspraken zijn daarmee verleden tijd. Het ontwikkelen en implementeren van de software heeft wat bloed, zweet en tranen gekost. Maar het was het meer dan waard!

“Klaar voor de toekomst met onze nieuwe maatwerk software”

Alexander Willems, Finance director TVR Zwembaden

Technisch gezien heeft KJ iets indrukwekkends bereikt. Onze dealers kunnen aan de voorkant gebruikmaken van een gebruiksvriendelijke 2D-configurator, waaruit een duidelijke offerte voortkomt. Bij goedkeuring van de offerte printen we direct de bouwtekening uit. Daarmee is alle ruis uit het proces gehaald.

De maatwerk software heeft onze organisatie veel rust gebracht. Met onze nieuwe werkwijze spreken we allemaal dezelfde ’taal’. Er worden minder fouten gemaakt en de kwaliteit en klanttevredenheid zijn verbeterd. Na twee jaar hard werken staat er nu iets solides. En dit is nog maar het begin: want met deze basis liggen er natuurlijk al plannen voor de toekomst, waarin we met nog meer efficiëntie en precisie een groter aantal zwembaden kunnen produceren.

Alexander, Reg en TVR Zwembaden, bedankt voor jullie vertrouwen en de fijne samenwerking. Op naar de volgende verbeterslagen voor jullie prachtige bedrijf. Wij hebben enorm veel zin in!