“Als ik dit had geweten, 
had ik het 10 jaar eerder gedaan.”

Wim Smulders, eigenaar van Smulders Messentechniek.

“Als ik dit had geweten
had ik het 10 jaar eerder gedaan.”

Wim Smulders, eigenaar van Smulders Messentechniek.

Smulders Messentechniek?

Wim Smulders vertelt: “Als messenslijper ben ik maar gewoon een klein bedrijfje. Ik ben in de wereld van het messenslijpen gerold via mijn schoonvader. Hij leerde mij het vak en gebruikte al jaar en dag maatwerk software van KJ.

Daar was hij altijd super enthousiast over. Investeren in nieuwe software zag hij niet meer zitten omdat hij nog maar een paar jaar hoefde te werken. Maar ik wilde toch eens aanhoren wat de mogelijkheden vandaag de dag waren dus maakte ik een afspraak in Veghel.”

Smulders Messentechniek?

Wim Smulders vertelt: “Als messenslijper ben ik maar gewoon een klein bedrijfje. Ik ben in de wereld van het messenslijpen gerold via mijn schoonvader. Hij leerde mij het vak en gebruikte al jaar en dag maatwerk software van KJ.

Daar was hij altijd super enthousiast over. Investeren in nieuwe software zag hij niet meer zitten omdat hij nog maar een paar jaar hoefde te werken. Maar ik wilde toch eens aanhoren wat de mogelijkheden vandaag de dag waren en maakte een afspraak in Veghel.”

Huiverig bij de start?

“Toen ik naar KJ Software reed was ik eigenlijk best wel huiverig. Over software heb ik niet per se veel kennis, het gaat meteen om veel geld en dat kun je maar één keer uitgeven. Dus dat moet dan wel goed gaan. Dat huiverige gevoel was meteen weg toen ik Sem zag zitten. Die kende ik vanuit het dorp dus dat voelde meteen vertrouwd, maar ik wist niet dat hij bij KJ Software werkte. Het is vaak een kleine wereld.

Nadat ik mijn plannen vertelde gingen ze helemaal los. Ik wist wel dat Sem een pienter mannetje was. Maar je merkt echt dat die gasten hele dagen met niks anders bezig zijn dan automatiseren en slimmer werken. Ze lieten me zien hoeveel slimmer ik met mijn bedrijf kon werken en wat software voor me zou kunnen betekenen.

Enja, toen ik dat eenmaal ik mijn kop had, moest het er ook komen natuurlijk.”

Is dat zo Sem?

“Sem: Jazeker! Wim zegt zelf dat hij een klein bedrijfje is, maar zo zie ik dat niet. Hij is een typische ondernemer. Denkt vooruit. Ziet kansen. Is niet bang om nieuwe dingen te proberen. Maar is ook reëel, want niet elk idee dat we bedenken past in deze fase van zijn bedrijf. Juist dat maakt de samenwerking zo mooi.

We zijn gaan kijken hoe maatwerk software nu kan helpen, in deze fase. Maar we houden wel rekening met de plannen die Wim heeft. Bij KJ vinden we het logisch dat de oplossing geld moet opleveren, anders kom je natuurlijk geen stap verder. Volgens mij is dat wel gelukt, toch Wim?”

Tijdwinst, gemak en meer winst

Wim “Absoluut. In die jaren hiervoor ben ik veel geld misgelopen, besef ik me nu. Een paar extra messen slijpen die ik niet op de bon zette omdat dat administratief veel werk was. Of de kleine prijsverhogingen van leveranciers niet doorvoeren naar de eindklant. Het is allemaal maar kwartjeswerk en het was elke keer teveel werk om dat overal aan te passen.

Mijn vrouw doet de administratie, dan moest ik een wijziging naar haar appen. Paste zij het in allerlei Excel-documenten aan. Kon ik daarna op een handschreven bon bij een klant de btw van 21% berekenen over een bedrag dat ik niet kende. Rekenmachine erbij… laat maar, dacht ik dan. Dat is maar een klein voorbeeldje, maar ik kan er makkelijk nog 20 opnoemen.”

Het werkt écht heel makkelijk

“Dat is nu allemaal niet meer nodig. Ik heb de software op mijn tablet en in drie keer klikken ben ik klaar. Willen klanten nog iets extra’s? Prima, voeg ik dat even toe. Voorraad van producten wordt automatisch afgeschreven. Planning kan ik meteen inzien. Geloof me, ik kan nu elke dag 1,5 klant meer helpen dan voorheen.

En op de bon staat nu wél alles wat ik heb gedaan. Het werkt zo makkelijk. Als ik het je laat zien en uitleg, kun je er binnen een kwartier mee werken. Dat is toch klasse! Ze hebben precies gemaakt wat ik nu nodig heb!”

“Wij willen echt niet meer anders.”

Wim Smulders, eigenaar Smulders Messentechniek.

“Ik zou vooral iedere ondernemer aanraden het gesprek aan te gaan. Er liggen zoveel kansen hoe je slimmer kunt werken. Daar heb je elke dag profijt van. Veel minder gedoe omdat het veel logischer werkt en het overgrote deel van de administratie geen handwerk meer is. Maar ook in de omzet en marge zie ik het meteen terug. Uiteindelijk moet software zich natuurlijk terugverdienen. Dat komt op deze manier wel goed!”